Historien om Femø Jazz Festival

Sidst i juli 1970 var der hektisk aktivitet på den gamle gule kro på Femø. En håndfuld øboere og jazzentusiaster havde fået den idé at afholde et jazzarrangement på kroen, og nu knoklede de for at få alt på plads, inden gæsterne ankom. Men spørgsmålene var mange. Ville der overhovedet komme nogen gæster ud på den lille ø nord for Lolland? Var der indkøbt øl nok? Hvad med overnatning, mon gæsterne tog telte med? 

Den 15. august 1970 stillede en ankomstkomité sig klar med blæsere på Femø Havn og stemte i med jazzmusik. Femøsund gled ind i færgelejet, og ud myldrede et hav af gæster, der skulle til jazz! Omkring 300 gæster fandt vej til den første jazzfestival på Femø, der blev en stor succes. 

Ole "Fessor" Lindgreen - Foto: Bill Svendsen

Danmarks ældste "rigtige" festival

I sommeren 2019 fejrede festivalen derfor 50 års jubilæum, og dermed er Femø Jazz Festival en af landets ældste festivaler med overnatning. Festivalen voksede støt i 1970’erne, og Femø Kros lokaler bliver for trange. Festivalen flyttede derfor ud på en naturskøn strandeng på Femøs vestside, hvor festivalen også ligger i dag. Her kan gæsterne slå telte op eller parkere med campingvogne. 
I dag bor der omkring 120 beboere på Femø, og de seneste år har festivalen haft ca. 500 gæster. Gæster og jazzmusikere fra ind- og udland besøger øen, og de fragtes alle til festivalen med færge. 

Lyden af New Orleans

Femø Jazz Festival har rødder i den traditionelle jazz. De senere år er paletten blevet bredere inden for jazzgenren, når man kigger musikprogrammet igennem, dog uden at give slip på forkærligheden for den traditionelle jazz. En af de nyere traditioner handler om at give børn og unge kendskab til jazz. En tilbagevendende begivenhed er derfor familiejazz, hvor børn og barnlige sjæle inviteres til koncert med bands som serverer jazz i børnehøjde. 
Koncerterne foregår primært på festivalpladsen, som rummer ét stort telt, en lille jamhave og et cafeteria, men breder sig også lidt ud på øen, når der afholdes Street Parade, koncert i en af øboernes have, koncert på Femø Kro og på havnen. Femø Jazz Festival er fuld af traditioner og det er med respekt for dem, gæster, frivillige og musikere hvert år nyder en uge i hyggens og musikkens tegn på Femø.

Frivillig arbejdskraft

Festivalen er udelukkende drevet af frivillig arbejdskraft. Fra planlægning i løbet af året til praktisk og administrativt arbejde før, under og efter festivalen.

Vi skylder vores frivillige en stor tak for stærk opbakning år efter år!

Tricia Boutté - Foto: Bill Svendsen
Scroll to Top