skip to Main Content

OM FEMØ JAZZ FESTIVAL

Sidst i juli 1970 var der hektisk aktivitet på den gamle gule kro på Femø. En håndfuld øboere og jazzentusiaster havde fået den idé at afholde et jazzarrangement på kroen, og nu knoklede de for at få alt på plads, inden gæsterne ankom. Men spørgsmålene var mange. Ville der overhovedet komme nogen gæster ud på den lille ø nord for Lolland? Var der indkøbt øl nok? Hvad med overnatning, mon gæsterne tog telte med?

Den 15. august 1970 stillede en ankomstkomité sig klar med blæsere på Femø Havn og stemte i med jazzmusik. Femøsund gled ind i færgelejet, og ud myldrede et hav af gæster, der skulle til jazz! Omkring 300 gæster fandt vej til den første jazzfestival på Femø, der blev en stor succes.

I 2019 fejrede festivalen 50 års jubilæum, og dermed er Femø Jazz Festival en af landets ældste festivaler med overnatning.

Festivalen voksede støt i 1970’erne, og Femø Kros lokaler bliver for trange. Festivalen flyttede derfor ud på en naturskøn strandeng, hvor den også ligger i dag. Her kan gæsterne slå telte op eller parkere med campingvogne.

I dag bor der omkring 120 beboere på Femø, og de seneste år har festivalen haft ca. 1.000 gæster, inklusiv frivillige og musikere. Gæster og jazzmusikere fra ind- og udland besøger øen, og de fragtes alle til festivalen med færge.

Femø Jazz Festival har rødder i den traditionelle jazz. Og derfor er det hvert år musikere fra New Orleans, der udgør ét af hovednavnene og underviser de unge talenter på Femø Masterclass. De senere år er paletten blevet bredere inden for jazz-genren, når man kigger musikprogrammet igennem, dog uden at give slip på forkærligheden for den traditionelle jazz.

To af de nyere traditioner handler om at give børn og unge kendskab til jazz. Førnævnte Masterclass har siden 2014 givet unge musikere mulighed for at få undervisning af nogle af de dygtigste musikere og afslutningsvis at spille koncert for festivalgæsterne. En anden tilbagevendende begivenhed er familiejazz, der inviterer børn og barnlige sjæle til koncert med bands som serverer jazz i børnehøjde.

De seneste år har man som gæst kunne nyde musik og hygge fra tirsdag til søndag. Koncerterne foregår primært på festivalpladsen, som rummer ét stort telt, en lille jamhave og et cafeteria, men breder sig også lidt ud på øen, når der afholdes Street Parade, koncert i en af øboernes have og på havnen. Femø Jazz Festival er fuld af traditioner og det er med respekt for dem, at festivalen i 2019 fejrede sit 50 års jubilæum.

Femø – helt kort

Femø er en ø midt i Smålandshavet nord for Lolland. Øen er et helårssamfund med omkring 120 indbyggere. Øen er 11,5 kvadratkilometer stor og er kendetegnet ved et kuperet landskab. Øen huser blandt andet egen købmand, kro, læge, smed og har et rigt foreningsliv. Færgeturen til Femø tager 50 minutter fra Kragenæs.

Back To Top